Termistoarele sunt traductoare electrice de temperatură a căror rezistentă electrică variază brusc la o anumită temperatură. In protecţia la suprasarcină a instalaţiilor electrice, cele mai utilizate termistoare sunt cele de tip PTC (cu coeficient de temperatură pozitiv), a căror rezistenţă electrică creste brusc la o anumită temperatură . Acestea sunt realizate din titanati de tip ceramic cu însuşiri de semiconductor si caracter feroelectric.Temperatura în jurul căreia se produce variaţia rezistentei se numeşte temperatură nominală . Prin modificarea compoziţiei se realizează o gamă largă de termistoare, cu temperaturi nominale între 60 si 180 °C.
Pentru utilizarea în practică, termistorul se realizează sub forma unei pastile ceramice la capetele a 2 conducte terminale. Termistorul se introduce in zona interesată, între conductoarele înfăşurării a cărei temperatură se supraveghează. între temperatura înfăşurării şi cea a termistorului există un decalaj. Intervalul de timp necesar termistorului pentru a atinge temperatura înfăşurării se numeşte constanîă de transfer şi are valori de 0,1...4 s.
Termistoarele se folosesc pentru protecţia motoarelor de putere mare, pentru controlul direct al temperaturii înfăşurării statorului.
Se recomandă folosirea termistoarelor în curent continuu în câmpuri electrice cu o intensitate mai mică de 1,5 V/mm.
Termistoarele sunt integrate în scheme de comandă automată, ca în figura .
Cu butonul (cu reţinere) S1 se pune în funcţiune puntea redresoare PR ce asigură alimentarea în curent continuu a celor 3 termistoare plasate în înfăşurările statorului motorului. Acestea sunt legate în serie cu un contactor de comandă K2. Astfel contactul K2, normal deschis, din circuitul de comandă a motorului, se închide. Numai după aceste manevre motorul poate fi pus in funcţiune prin butonul S1: bobina contactorului principal K1 este pusă sub tensiune. Aceasta acţionează contactele principale K1 şi motorul este alimentat; de asemenea, contactul secundar de au'.omentinere. K1, pentru a putea fi eliberat butonul S1. Dacă unul din termistoare sesizează atingerea temperaturii nominale (datorită suprasarcinii), rezistenta lui creşte foarte mult, astfel încât contactorul K2 îsi eliberează armătura. Aceasta are drept consecinţă deschiderea contactului K2 din circuitul bobinei contactorului K1, astfel că si contactorul K1 este scos din funcţiune şi motorul se opreşte.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu