sâmbătă, 26 noiembrie 2011

Relee termice

Sunt aparate destinate protecţiei îm­potriva suprasarcinilor de durată. Prin­cipiul lor de funcţionare se bazează pe proprietatea bimetalelor de a se defor­ma atunci când temperatura acestora se modifica (in figura de mai jos). Bimetalul este o bandă realizată din 2 plăci metalice îmbinate prin sudare, lipire sau nituire. Cele 2 bimetale au coeficienţi de dila­tare termică diferiţi. La încălzire bime­talul se curbează si întrerupe circuitul de alimentare a instalaţiei protejate. în­treruperea se realizează prin cuplarea releului termic cu un echipament de în­trerupere - de exemplu, un contactor. Astfel, releul termic întrerupe circuitul bobinei contacorului (sau al altui echipament de întrerupere) care la rân­dul său întrerupe circuitul de alimentare a receptorului pe care îl protejează, in acest fel bimetalul releului termic întrerupe curenţi de valoare mică, ce trec prin bobina echipamentului de întrerupere.
      Încălzirea bimetalului se face treptat, în timp, în funcţie de sarcina si supra­sarcina circuitului supravegheat. Pentru ca depărtarea contactului mobil, de cel fix (in figură) să nu se facă lent, pentru a nu se produce arc electric ce ar pu­tea duce la sudarea contactelor, relee­le termice sunt echipate cu dispozitive de acţionare în salt. 
    Releele termice pot fi cu sau fără re­armare, adică prevăzute sau lipsite de dispozitivul de blocare a reanclasârii. în cazul lipsei dispozitivului de blocare instalaţia protejată funcţionează nesta­bil, fiind succesiv conectată si deco­nectată. 
      Reanclasarea se realizează manual sau automat. 
     Releele termice pot fi prevăzute cu o bandă metalică de compensare termică ce permite declanşarea la valoarea im­pusă a intensităţii din circuit, indepen­dent de temperatura ambiantă. Aceasta este eficace între -20 şi + 50 °C. 
    Instalaţiile trifazate sunt protejate prin intermediul unui bloc de relee termice, adică al unui dispozitiv compus din 3 bimetale, montate fiecare pe câte una dintre faze care, prin intermediul unei tije comune, acţionează un sistem de contacte unic. Blocurile de relee termice trifazate se execută cu sau fără dispozitiv de acţi­onare la mersul în două faze. Dispozi­tivul constă în aceea că. la lipsa defor­mării bimetalului după una din faze, să­geata rezultată din deformarea celorlal­te două bimetale este mult amplificată, astfel încât circuitul de comandă să fie acţionat în!r-un timp mult mai scurt. Releele termice cu astfel de dispozitive sunt utilizate, în special, la protecţia la suprasarcină a motoarelor trifazate a-sincrone, pentru a se evita funcţionarea în 2 faze a acestora.
      Încălzirea bimetalelor unui releu ter­mic se poate face: 
- direct, atunci când benzile bimeta-lice se află în circuitul de supravegheat si sunt parcurse de întreg curentul sau de o parte a acestuia atunci când se utilizează un şunt; 
- indirect, atunci când benzile bime-talice sunt încălzite prin conductie si/sau radiaţie de curentul suprave­gheat; 
- semidirect (mixt), atunci când ben­zile bimetalice sunt încălzite simultan prin procedeele de mai sus; bimetalele se află în serie sau în paralel cu o re­zistenţă de încălzire; 
- cu reductor de curent, atunci când curenţii de supravegheat au valori mari Si nici una din metodele de mai sus nu satisface. Benzile bimetalice se conec­tează în secundarele reductoruh» de curent.

2 comentarii:

  1. Înafara de una inutila, nu am observat nici una pusa aiurea. In sfarsit, unul care scrie corect. Si altul, ca dumitale, de mai sus, care scrie totul ca un pomelnic, nu iubeste virgula deloc.....

    RăspundețiȘtergere